intermittent-fasting

In de zoektocht naar een gezonde levensstijl komen we vaak verschillende benaderingen van voeding tegen. Een relatief nieuwe trend die veel aandacht heeft gekregen in de afgelopen jaren is intermittent fasting. Deze methode van periodiek vasten heeft niet alleen de potentie om gewichtsverlies te bevorderen, maar ook om de algehele gezondheid te verbeteren. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op intermittent fasting, de verschillende soorten en hoe je het kunt implementeren in je dagelijkse routine.  

Wat is intermittent fasting?  

Intermittent fasting, ook wel periodiek vasten genoemd, is een eetpatroon dat cyclische periodes van vasten en eten omvat. In plaats van jezelf te beperken tot strikte caloriebeperking, gaat het erom wanneer je eet in plaats van wat je eet. Er zijn verschillende methoden van intermittent fasting, maar de meest voorkomende zijn 16/8 vasten, waarbij je 16 uur vast en een eetvenster van 8 uur hebt, en de 5:2 methode, waarbij je twee dagen in de week beperkt bent tot een zeer laag aantal calorieën.  

Hoe werkt het?  

Intermittent fasting heeft een aantal positieve effecten op ons lichaam. Ten eerste zorgt het voor een verhoogde insulinegevoeligheid, wat kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van insulineresistentie. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van het groeihormoon, wat kan bijdragen aan vetverlies en spiergroei. Bovendien kan intermittent fasting het proces van autofagie stimuleren, waarbij beschadigde cellen worden gerecycled en opgeruimd, met potentieel anti-aging voordelen. 

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan intermittent fasting. Enkele van deze voordelen zijn 

  1. Gewichtsverlies: Door periodiek te vasten, kan intermittent fasting helpen om het calorieverbruik te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen. 
  2. Verbeterde insulinegevoeligheid: Intermittent fasting kan de insulinegevoeligheid verbeteren, wat kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van insulineresistentie. 
  3. Verbeterde hersenfunctie: Er zijn studies die suggereren dat intermittent fasting kan leiden tot verbeterde hersenfunctie en bescherming tegen neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. 
  4. Verhoogde energieniveaus: Sommige mensen ervaren een toename van de energie tijdens het vasten, omdat het lichaam overschakelt op het verbranden van opgeslagen vetten voor energie. 
  5. Verbeterde spijsvertering: Periodiek vasten kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en maagklachten te verminderen. 

 

Heeft u na het lezen van bovenstaande vlog nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!